Examens

Tweemaal per jaar worden er examens gehouden. Door deel te nemen aan deze examens kan men een hogere graduatie behalen. Zo begint men met de witte band en is er de mogelijkheid om binnen de judoschool de gele, oranje, groene, blauwe en bruine band te halen. De verschillende kleuren banden noemt men Kyu-graden. Voor kinderen t/m 12 jaar werken we met slippen (= een klein stukje band), zodat je stapsgewijs naar een Kyu-graad kunt toewerken. Afhankelijk van het niveau bepaalt de sensei (judoleraar) welke kleur slip of band je krijgt. Als het niveau niet voldoende is, bestaat de mogelijkheid dat de sensei beslist om een keertje een examen over te slaan.

 

Vanaf de groene band raden we aan om ook katatraining te volgen omdat het laten zien van een kata verplicht is op het zwarte band examen en het vaak een paar jaar duurt voordat een kata op voldoende niveau is. Er kan zonder katatraining gewoon examen gedaan worden voor blauwe en bruine band. Mocht er wel een kata gedaan worden dan zal er soepeler gekeken worden naar het hele examen.

De examenkosten bedragen € 5,00 per persoon. Het diploma en de slip zijn hierbij inbegrepen. Een diploma krijgt men alleen als er een band wordt behaald. Een judoband kost € 5,00. Wil men examen doen voor de zwarte band, dan gebeurt dit op districtsniveau. Vanaf de zwarte band spreekt men niet meer over Kyu-graden, maar over Dan-graden. 

In de onderstaande tabel kun je zien wat je per Kyu-graad moet laten zien: