Nieuwsberichten
28

Zaterdag  25 November heeft Judoschool Assen met vijf judoka’s deelgenomen aan het Sneeker beker judotoernooi.

 

Het 2e Sneeker Beker Judo Toernooi met judo-clinic was een groot succes. Judo Support Wommels Sneek in samenwerking met Sportcentrum Akkermans organiseerden het toernooi met behulp van zo’n 60 vrijwilligers. Hoofdorganisator Véronique Akkermans spreekt van een gemoedelijke sfeer waarin bijna 350 judoka’s de tatami betraden en een sportieve strijd leverden om de winst. Voor iedere judoka was er na afloop een Echte Sneeker judobeker! Aansluitend aan de prijsuitreikingen was er een judo-clinic die verzorgd werd door tweevoudig Nederlands Judo Kampioen Wytze de Jong.

 

Van onze vereniging deden mee: Hidde Kuin, John Kasada, Mariam Harsal, Leon Poortinga en Tijs Duker.

 

In het eerste blok mochten Hidde, John en Mariam het spits afbijten.

Hidde die uitkwam in de klasse tot 63 kg., was zwaar ingepould. In zijn eerste wedstrijd kwam hij in het begin op achterstand, maar op de grond was hij zijn tegenstander de baas, deze werd met verwurging gewonnen. Doordat zijn tegenstander niet aftikte werd deze gediskwalificeerd. Zijn volgende tegenstander was fysiek een maatje te groot voor Hidde, omdat dit een kleine poule was moest Hidde tweemaal tegen deze tegenstander. Hidde wist zich eventjes staande te houden, maar doordat deze tegenstander in de pakking sterker was verloor Hidde deze wedstrijd. Hierdoor werd Hidde 2de.

Mariam stond vandaag ook goed te judoën.  Ze had alleen de pech dat ze de eerste wedstrijd gelijk tegen de latere kampioen moest. Dit was een gelijk opgaande wedstrijd, waarbij Mariam eerst met wazari op achterstand kwam, vervolgens maakte ze een prachtige overname die helaas maar met wazari werd beloond (wat in mijn ogen ippon moest zijn). Deze verloor ze op beslissing. De overige wedstrijden werden overtuigend gewonnen en/of met wazari of ippon. Wat mooi was om te zien was dat Mariam vandaag wat variatie in haar judo liet zien, wat resulteerde in de 2de prijs.

Ook John deed vandaag super goed zijn best. John was ook een van de lichtste in zijn poule en van de 4 wedstrijden wist hij er 1 te winnen. Geweldig om te zien hoe John “knokt”. En ik denk ook wanneer John wat meer wedstrijdervaring opdoet, het in de toekomst ook best wel gaat lukken. Helaas voor John geen prijs.

 

In het tweede blok waren Leon en Thijs aan de beurt.

Leon zat jammer genoeg niet in zo’n grote poule, waardoor hij ook twee keer tegen dezelfde judoka’s moest judoën. In de eerste wedstrijd trof hij een tegenstander die bijna een kop groter was, Leon moest er nog een beetje inkomen, waardoor hij zich liet overtroeven door zijn tegenstander, deze wedstrijd werd verloren met een o-soto-gari. In de tweede wedstrijd ging het al beter en deze werd met wazari gewonnen. De derde wedstrijd mocht Leon het weer opnemen tegen de judoka waar hij in de eerste wedstrijd van had verloren. Nu ging het een stuk beter, Leon wist een goede pakking af te dwingen. En kwam zelfs op voorsprong door zijn tegenstander door te sturen met hiji-otosohi, waarmee hij wazari scoorde (ook deze beslissing was discutabel, omdat de hoekscheidsrechter ippon gaf). Maar goed de wedstrijd ging door en Leon belandde helaas in de houdgreep. Zijn laatste wedstrijd wist hij weer met ippon te winnen, waardoor Leon beslag op de 2de prijs mocht leggen.

Dan de verrassing van de dag, Thijs. Ook Thijs was een van de lichtsten in zijn poule, maar wat een slim judo heeft Thijs gespeeld. In de eerste wedstrijd moest Thijs nog een beetje waker worden en deze werd ook met ippon verloren. Maar toen stond Thijs op scherp, de volgend drie wedstrijden werden met ippon gewonnen, met combinaties voor/achter, afgerond met houdgreep, was hij zijn tegenstanders de baas. Met name in de laatste wedstrijd waar het om de eerste en/of tweede prijs ging, was het erg spannend. Thijs stond twee wazari’s achter, vervolgens wierp hij zijn tegenstander met een o-goshi en maakt een houdgreep, deze zat zo stevig dat zijn tegenstander aftikte en dit leverde voor Thijs de 1ste prijs op.

 

Voor zowel beginners als gevorderde judoka’s is dit een leuk toernooi en ik hoop ook het volgende seizoen met nog meer deelnemers van onze judoschool hieraan deel te nemen.

 

Fred van der Velde
RSS comment feed
Pagina: 1 van 1

Reacties

Er zijn geen reacties, wees de eerste om er een te plaatsen.

Plaats een reactie

Name (required)

Email (required)

Website

Meest bekeken