Nieuwsberichten
09

Van de oorspronkelijk 13 deelnemers hebben zich 8 kinderen het zweet om de neus gestreden. Dat was fantastisch om te zien. Elin Zandstra en Rowan Bolleman hadden zich helaas moeten afmelden.

Het begon allemaal om een uur of half negen toen ik in de zaal Paulien Snijder en Demar Schokkenbroek aantrof. De wedstrijden beginnen vaak om negen uur, maard eweging is dan van acht tot half negen.

Paulien heeft over het algemeen goed gestreden, alleen haar laatste wedstrijd, die wilde niet. Eigenlijk de verkeerde judoka's op de mat, Paulien was nog niet aan de beurt (en misschien ook nog niet helemaal wakker), maar ze judode toch. En liet zich verrassen met een houdgreep. Daarna werd het nog wel spannend, want de laatste partij van de finale (zonder Paulien) mocht geen ippon worden. Paulien moedigde flink aan, en dat heeft geholpen. Beide judoka's een yuko, dus op beslissing een winnaar aanwijzen. 1e prijs voor Paulien.

Demar heeft ongelofelijk hard geknokt, en het is jammer dat er geen loon naar werken was. De eerste wedstrijd verlies omdat hij de mouw niet vasthad. Dat er een verwurging achteraan kwam was vervelend, aftikken, dus verlies. Wel daarna goed de aanwijzingen opgevolgd. Flink aangevallen met de balans net te veel naar achteren. daardoor overgenomen en dus ook deze partij verlies. Ook de derde partij gaat verloren, maar ik heb zelden zo hard zien judoën, wat een inzet en doorzettingsvermogen. Dat bleek ook uit de laatste partij, Wat een aanval, helaas slechts yuko voor de worp en dan per ongeluk zelf in de houdgreep terecht komen. Helaas geen prijs, maar wel een prima indruk op mij gemaakt.

Dan het volgende blok, 3 judoka's aan het werk op 2 verschillende matten. Marin Krebbers, Jorn Bakker en Raisa Janssen.

Marin was nog niet helemaal wakker toen hij de eerste wedstrijd begon. En ook de tweede wedstrijd was niet echt goed. Ik heb geen schim gezien van de jongen die alle wedstrijden besliste binnen 10 seconden. Wat een futloos optreden. Door gewoon achter de ander aan te lopen in plaats van zelf te gaan judoën op worpen lopen en verliezen. Hij wist zelf niet goed aan te geven wat er aan de hand was, maar de derde partij was hij wel wakker. Ik zag de oude Marin weer, flits boem, houdgreep en ippon. Helaas te laat om nog in de finale te komen en dus geen prijs.

Jorn had het niet gemakkelijk in zijn poule, grote jongens die net even wat sneller waren dan Jorn, waardoor hij helaas alle wedstrijden verloor met houdgreep. De inzet was er echt, maar op de grond lukte het nog niet helemaal. Wel een super optreden omdat je bleef strijden. Je hebt niet opgegeven, en dat is zeer in je te prijzen.

Dan Raisa, Ze begon prima aan de poule met winst in de eerste partij, worp, geen score! Maar wel de houdgreep. De tweede partij, ik weet niet of je wat overmoedig werd, maar die ging verloren met 2 X waza ari. Dan de derde partij, de beste van alle drie. Je hebt goed aangevallen, maar de ander was net even sneller. Je bleef ook goed aanvallen, de ander ook en die wierp je uiteindelijk in een mooie worp naar achteren. Helaas 3e in de poule en dus niet naar de finale.

Om 13.00 uur begon het derde blok. Daarin streden Wesley Ekelmans, Meike Boerma en Manon Heuving.

Wesly was goed bezig, heeft duidelijk plezier in het spelletje. Een prachtig judo op die mat door onze Wesley. Jammer dat alle wedstrijden verloren gaan, twee met een houdgreep en 2 met ippon-worp. De vierde partij ging tussen beide jongens zonder winst, en beide coaches gingen voor een mooie pot judo. Die kwam er ook, jammer dat het niet zo lang duurde. Ook hier verlies met ippon. Ik heb genoten van de inzet en de strijdlust. Vergeet niet dat het niet alleen om de medailles gaat, ook om de manier van judo. Dat was hier zeker in orde. Hulde.

Meike verloor de eerste wedstrijd met ippon worp, waarbij ze zoveel pijn had opgelopen dat ze niet verder kon. Opgave voor Meike.

Manon. Verhaal apart. Mat 3, met scheidsrechters die die naam niet waardig waren. Het klinkt hard, maar als je op je buik landt en er wordt tot 2 keer toe een score gegeven (Manon en Thom)......... of wanneer je zelf een ko uchi maki komi inzet en de ander krijgt een yuko, want je valt op je zij (andere club)....... of je ziet niet dat er een overname is en geeft doodleuk de score aan de verkeerde....... en als dan een coach aangeeft dat dat niet goed was geef je die coach gelijk door de score te annuleren en aan de nader te geven (andere club, maar mee eens)...... of als er een judoka in de houdgreep ligt en hij komt eruit, de scheidrechter matté zegt, de judoka's gaan allebei staan en moeten na enig denkwerk van de scheidsrechter weer gaan liggen waarna de houdgreep opnieuw moet worden gemaakt én dus verlies met ippon (Thom)........ moet ik nog doorgaan? Nou, op die mat moest Manon dus niet alleen tegen de tegenstanders maar ook tegen de scheidsrechter vechten. En dat heeft ze prima gedaan, ondanks de scheidrechters een prima 3e prijs, waar ze misschien wel 1e had moeten zijn. Gelukkig liet ze niet haar kopje hangen en bleef ze doorknokken. Manon, je hebt laten zien dat je beter was dan de scheidsrechters. Een schrale troost, maar super volgehouden.

Dan het laatste blok, Jesper Prins, Thom Vaes en Christian Oosterbrug.

Jesper verloor de eerste wedstrijd met yuko en ippon op worp. Daarna had hij zo'n pijn dat ook hij , net als Meike niet weder door kon. Opgave voor Jesper.

Thom streed ook op de beruchte mat 3, door falende scheidrechters een plaats in de finale onthouden. 1e partij waza ari voor, dan het akkefietje met die rare beslissing houdgreep, dus verlies. @e partij prachtige ippon met tani otoshi. 3e partij 2 keer geen score, die wel wordt gegeven, dus verlies met yuko. En dan de 4e partij een prachtige ipponworp. Helaas 3e in de poule en dus ook hier door scheidsrechterlijke beslissingen geen finaleplaats.

Christian had het niet gemakkelijk in zijn poule. Van de 4 wedstrijden wint hij er een, de andere drie gaan verloren. Ja, als je in de tweede partij tegen een sterke tegenstander moet(groene band en hij deed voorzichtig) kun je zien dat je wel wilt, maar nog niet helemaal kunt. De laatste partij loop je achter de ander aan en dan kun je verwachten dat die zich omdraait en een worp maakt. Ik ben toch zeer tevreden over de manier waarop je je wedstrijden maakt, en het plezier dat je uitstraalt.

Over het algemeen ben ik tevreden over hoe de judoka's mijn "vrije" zaterdag invulden. De meesten wisten precies waarom het fout ging én maakten die vergissing niet nog een keer. Jammer dat het niveau van de arbitrage zo achterbleef bij het niveau van de judoka's. Al met al een tenenkrommende dag, met toch een beetje tegenvallende resultaten, echter niet de schuld van de judoka's.

Protest bij de hoofdscheidsrechter waren tegen dovemansoren gericht. De enige reactie was: dan kom je toch bij de cursus........... Gelukkig (of eigenlijk helaas) was ik niet de enige klager. Het is zo jammer voor de judoka's dat ze worden afgerekend op de incompetentie van enkelen in het scheidsrechterscorps.

Johan

Geplaatst in Categorie: Toernooien
RSS comment feed
Pagina: 1 van 1

Reacties

Er zijn geen reacties, wees de eerste om er een te plaatsen.

Plaats een reactie

Name (required)

Email (required)

Website

Meest bekeken