Verslag Lente toernooi

Kort verslag van het lente-toernooi in Beilen.

In het verslag staan de judoka’s op volgorde van de tijd dat ze mochten strijden voor de medailles, de opstapjudoka’s eerst, de niet-opstappers daarna. Carmen coachte de laatste groep, ik mocht de opstappers coachen.

Over het algemeen waren we zeer tevreden: er was strijdlust, er werd goed geluisterd naar de aanwijzingen van de coaches en – wat heel belangrijk is – er was heel veel plezier!

Mirthe Bootsman en Esmee Wilschut zaten bij elkaar in de poule. De eerste wedstrijd streden de dames tegen elkaar. Ik zei nog: ”hup olijke tweeling aan het werk”. Daarop vroeg een andere judoka of ze echt een tweeling waren…. Ik zei dat dat niet zo was, maar dat ze – wat er ook gebeurde – ze altijd lachend van de mat afstapte…. En dat was ook zo. De dames waren aan elkaar gewaagd, maar Esmee maakte een mooie o soto gari en Mirthe kwam in een houdgreep. De eerste punten voor Esmee waren binnen. Op een wedstrijd na won Esmee alles met ippon, haar derde wedstrijd won ze -terecht- op beslissing van de scheidsrechter. Dat betekende dat Esmee alles had gewonnen. Een mooie 1e prijs.

Mirthe Bootsman verloor dus haar eerste wedstrijd, maar won daarna elke volgende wedstrijd. Een worp, gevolgd door een houdgreep. Ook bij haar derde wedstrijd was iets bijzonders: ze lag in een houdgreep, de scheidsrechter wilde haar tegenstander aanwijzen als winnaar, maar toen greep de hoofdscheidsrechter in. Er was een verboden techniek gebruikt. De wedstrijd moest over. In de wedstrijd verstapte de tegenstander zich zodanig dat ze door de EHBO van de mat werd gehaald. Mirthe werd uitgeroepen tot winnaar. Een terechte 2e prijs voor haar.

Ruben Heidema  zat in een poule van 3 judoka’s. Hij wist zijn beide tegenstanders met mooie technieken naar de grond te werken. Beide keren scoorde Ruben ippon. Eén keer met tsuri goshi en één keer met o soto gari. Een mooie en knappe 1e prijs.

Florentijn Nijs had 4 tegenstanders. Van zijn 4 partijen verloor hij zijn eerste wedstrijd door uitglijden en in een houdgreep te komen. Hoe hard hij ook streed, het lukte hem niet daar uit te komen.  Zijn tweede wedstrijd wierp hij zijn tegenstander met een mooie tai otoshi voor ippon. De derde wedstrijd ging verloren maar de vierde wedstrijd scoorde Florentijn weer een ippon met o soto gari. Een verdiende 2e prijs                              

Nandi Kats  had ook vier tegenstanders. En ook zij wist twee keer te winnen. Helaas verloor zij er ook twee. Ik wil het hebben over haar derde partij: Ze maakt daar in korte tijd twee technieken: tsuri goshi en tai otoshi, beide goed voor waza ari. En de oplettende ouder/ judoka weet dan dat twee keer waza ari gelijk staat aan ippon. Nandi luisterde goed naar de aanwijzingen van de coach en ze probeerde die aanwijzingen ook direct in haar volgende partij toe te passen.  Met dit knappe judo haalt ze de 3e prijs.                             

Nodari Chkhikvadze mocht 3 wedstrijden spelen. Hij wist de eerste wedstrijd binnen 10 seconden met 2 worpen in zijn voordeel te beslissen. O soto gari en tai otoshi. Beide worpen elk een waza ari. Zijn tweede wedstrijd ging verloren op beslissing. Hij had kort voor het eind een strafje gekregen omdat hij zijn arm (te ver) om het hoofd/ de nek van zijn tegenstander had gedaan. Dat is gevaarlijk en daarom verboden. Gelukkig werd dat in de derde wedstrijd helemaal goed gemaakt doordat Nodari net na de helft van de tijd een prachtige tsuri goshi maakt, goed voor ippon. Nodari behaald een knappe 1e prijs.                       

Twan Woest zat in een bijzonder poule: twee keer vier judoka’s, met een finale! Nog nooit vertoond bij een opstaptoernooi. Hij wint de eerste en derde wedstrijd op beslissing, omdat hij veel meer initiatief neemt dan zijn tegenstanders. Heel mooi om te zien dat hij met de tips van de coach aan het werk gaat. Helaas werd hij in de tweede wedstrijd door een mooie balansverstoring door zijn tegenstander geworpen. Waza ari tegen. Ondanks de nederlaag staat hij toch maar mooi in de finale. Helaas weet hij daar geen wedstrijd te winnen. Wel een mooi verdiende (gedeeld) 3e  prijs.                             

Jelle Bootsman had de pech ook in een dubbele poule te zitten. Extra pech voor hem was dat zijn tegenstander zijn partij niet kon judoën. Hij was op dat moment op weg naar het ziekenhuis! Tijdens zijn tweede partij werd hij geworpen maar stak zijn arm uit. Kenners weten dan dat die arm dat niet fijn vind. Ook nu was dat het geval! Bijkomend vervelend was dat de wedstrijden van deze ongelukkige jongen werden geschrapt voor iedereen. Daardoor bleef Jelle met twee verloren partijen zitten. Daardoor ging hij helaas niet naar de finale. Geen prijs deze keer.                       

Nicolette Nijs met haar 18 kilo had het moeilijk. Ze verloor haar eerste en tweede wedstrijd allebei met een houdgreep. Wel nam ze prachtig revanche door in haar derde wedstrijd gewoon een prachtige goshi guruma te maken, gevolgd door een houdgreep waar haar tegenstander niet uit kon komen. Al met al een zeer verdiende 3e prijs!                               

Jonathan Kemper mocht drie wedstrijden laten zien wat hij waard was. Hij zat in een sterke poule, dat laten de resultaten zien: De eerste wedstrijd ging verloren met goshi guruma, gewaardeerd met twee keer waza ari!  Doordat zin tegenstander in de tweede partij goed druk zette verloor Jonathan zijn evenwicht, gleed naar de grond en werd kordaat in een houdgreep genomen. Ondanks sterke pogingen kon hij zich daaruit niet bevrijden. En ik heb gezien hoe hard hij dat heeft geprobeerd! Helaas verloor Jonathan ook zijn derde wedstrijd. Vol ippon met o soto gari. Dat betekent dat ook Jonathan geen prijs heeft gehaald.                        

Aaron Wouda mocht drie keer strijden. Zijn eerste wedstrijd verliest hij op beslissing. Zijn tegenstander valt meer aan met meer dan één techniek. De tweede wedstrijd laat hij zien dat hij heus wel wat kan. Hij scoort niet, maar wint op beslissing. Ook zijn derde en vierde wedstrijd laat Aaron zien dat hij wil judoën. Helaas wordt hij in zijn derde partij twee keer overgenomen met o soto gari. Ippon tegen dus. In de vierde partij komt hij in een houdgreep terecht. Hij knokt zich er prachtig uit, maar helaas was het zakje al onderweg. Ook deze wedstrijd gaat verloren met ippon. Helaas deze keer geen prijs.                             

Gideon Verheggen gaat sterk vandaag! Zijn eerste wedstrijd gaat gewonnen met een prachtige o soto gari, goed voor ippon. Ook zijn tweede wedstrijd gaat gewonnen, deze keer met een houdgreep. Helaas verliest hij zijn derde en vierde wedstrijd, maar doordat ook zijn tegenstanders niet alles kunnen winnen haalt hij toch een mooie 2e prijs.                          

Niels Wielinga strijdt voor wat hij waard is, maar kan niet verhinderen dat zijn eerste wedstrijd verloren gaat. Hij verliest met ippon. Ook zin tweede wedstrijd verliest hij: Deze keer komt hij in een houdgreep waar hij zich niet uit kan knokken. Dat hij het spelletje wel beheerst laat hij zien in zin derde wedstrijd: Een prachtige worp, beloond met een waza ari. Helaas voor Niels deze keer geen prijs

Jelle Bolt moest aan de bak vandaag. Hij zat in een poule met maar liefst zeven! judoka’s. dat betekende dat hij zes! wedstrijden mocht draaien. En hoe. De eerste wedstrijd wint hij met een prachtige maar vooral stevige houdgreep. De tweede wedstrijd wordt ook gewonnen, o soto gari gevolgd door een houdgreep! Goed bezig!!! Dan zijn derde wedstrijd: ook die wordt gewonnen met een houdgreep. Vanaf nu worden de wedstrijden lastiger. De vierde wedstrijd duurt de hele speeltijd. Gelukkig heeft hij meer aangevallen dan zijn tegenstander en met betere technieken. Daardoor wint hij deze wedstrijd op beslissing. Helaas verliest hij zowel zijn 5e wedstrijd (met soto gake) als zijn zesde wedstrijd (houdgreep). Desondanks een verdienstelijke 3e prijs.                               

Julian van de Pol mocht zijn ding doen in de -15. Daar zijn niet alleen worpen en houdgrepen toegestaan, maar ook verwurgingen. Julian verloor zijn eerste wedstrijd dan ook met een verwurging. De tweede wedstrijd verliest hij op ippon, een mooie worp van de tegenstander laat hem op de mat terechtkomen. De derde wedstrijd gaat verloren met o goshi gevolgd door een houdgreep. Een stevige, want het lukt niet om daar uit te komen. Ook de vierde wedstrijd gaat -helaas- verloren met een houdgreep. Deze keer geen prijs voor Julian.

Vincent Smelt start sterk. Hij weet zijn eerste wedstrijd nog te winnen met een mooie worp. Helaas verliest hij de drie volgende wedstrijden. Twee keer met een worp en de laatste wedstrijd met een houdgreep. Helaas voor Vincent geen prijs.                               

Ezra Wouda verdeelt zijn winst- ten verliespartijen precies gelijk. Hij scoort in zijn eerste wedstrijd een ippon met een o goshi. Ook zijn tweede wedstrijd wint hij met deze worp. Goed bezig. Zou je zeggen. Helaas gaat de derde wedstrijd verloren met een o soto gari. Een beetje van slag laat hij ook zijn vierde wedstrijd aan zijn tegenstander. Wel door die eerste twee wedstrijden een keurige 2e prijs.                               

Imran Agajeva kwam voor zijn wedstrijden naar mij (Johan) toe met de vraag of ik nog wat tips voor hem had. Ik antwoordde dat Carmen zijn coach zou zijn maar dat ik hem zou aanraden de eerste te zijn die een worp ging maken. Dat heeft hij zich in zijn oren geknoopt: Zowel zijn eerste (sutemi) als zijn tweede wedstrijd (een prachtige overname) won Imran. Hij had goed geluisterd. Natuurlijk zijn zijn tegenstanders ook goed. Dat bleek wel uit het vervolg. De derde, vierde en zijn laatste wedstrijd gingen verloren. Alleen de vierde wedstrijd verloor hij met ippon. De andere wedstrijden wist hij door sterk optreden de tegen-ippon te voorkomen. Een zwaar bevochten 4e prijs!                             

Sem Janssen had het zwaar. Maar hij had ook domme pech. Hij verliest zijn eerste wedstrijd met twee keer waza ari. Een gewaarschuwd mens telt voor twee…. Hij had zijn tegenstander in een stevige houdgreep. Helaas net niet stevig genoeg, de tegenstander komt uit de houdgreep en helaas verliest Sem ook deze wedstrijd. In judo moet je ook geluk hebben, je kunt nog zoveel techniek en kracht hebben, geluk moet erbij. Helaas verliest Sem zijn laatste wedstrijd door een dom ongelukje. Helaas geen prijs deze keer.

Verliezen is in het judo niet erg. Het is geen voetbal, er bestaat geen gelijkspel. Of jij wint, of jouw tegenstander wint. Er is een scheidsrechter die -als vrijwilliger- op zijn of haar vrije zaterdag bereid is om de wedstrijden in goede banen te leiden. Dat betekent dat je ook aan deze persoon moet laten zien dat jij wilt winnen! Dat doe je door te blijven aanvallen, aanvallen van je tegenstander af te weren en met goede pakkingen te werken. Natuurlijk zal dat niet altijd lukken. Dat is niet erg. Een volgende keer is er weer een kans!

Mede namens Carmen Kuiper, Johan Baas

Delen ? Ja, graag !